Отглеждането на домати е любимо от дълги години на поколения българи. Едва

...
Отглеждането на домати е любимо от дълги години на поколения българи. Едва
Коментари Харесай

Леля Цанка от Гложене показа как отглежда гигантските си розови домати

Отглеждането на домати е обичано от дълги години на генерации българи. Едва ли има по-вкусно и потребно нещо от прясна салата от розови домати. Удоволствието става цялостно, в случай че към тях прибавим краставици, чушки и бяло саламурено сирене.

Отглеждането на качествени розови домати обаче е тънка работа и изисква доста труд, грижи за растенията и специфични способи, с цел да бъдат опазени от най-коварния им зложелател – брашнестата мана. Тя се появява нормално след дъжд, когато времето още веднъж се поправи. Ако не се вземат съответни ограничения, последствията са пагубни – пожълтели листа, починали растения и недоразвити завръзи.

Тайната за гигантските розови домати

А най-лошото е, че заболяването е заразна и се популяризира в цялата градина. Тайната си за това по какъв начин отглежда прелестни великански домати разкри Цанка Йорданова от с. Гложене, Тетевенско пред bgfermer.bg. Ето и нейната тествана рецепта. С използването й тя регистрира следващата отлична годишна продукция, а рекордьорът на двора й е домат с внушителното тегло от 1,1 кг!

Цанка третира доматените си насаждения с разтвор от:
10 литра вода
1 кофичка кисело мляко
1 супена лъжица сода бикарбонат
20 грама наследник камък

Мистерията с пожълтелите листа на краставиците е разгадана

Един от многото плюсове на топлото време е, че може на воля да похапваме пресни плодове и зеленчуци. Едновременно с това в този момент е времето, в което може да засадим доста неща в градината, а и освен. През летните месеци мнозина подготвят и зимнината, на която да се любуват през студените дни.

За мнозина обаче няма нищо по-вкусно от киселите краставички в буркан. Но преди да ги превърнем в зимнина би трябвало да ги насадим и оберем (или да ги купим от пазара). Но има една тайнственост, която малко на брой могат да си обяснят. А точно – „ Защо листата на краставиците пожълтяват? “.

Много градинари постоянно се сблъскват с казуса, при който листата на краставиците пожълтяват. Това събитие има своите разумни аргументи.
По предписание листата на краставиците могат да трансформират цвета си откакто са преместени от разсада им в почвата (в градината). Най-често това се дължи на неправилна грижа – обилие или липса на влага.
Проблемът с жълтите листа също е обвързван с неправилното им засаждане. Необходимо е да се съблюдава дистанцията сред растенията.

Друга причина за пожълтяването на листата на краставиците са вредители или заболявания по растенията. Това може да се получи, в случай че по листата им има листни въшки, брашнеста мана, изгниване, кърлежи и така нататък само че умерено – инсектицидите ще се оправят с този проблем.
Пожълтяването на листата на краставиците може да се дължи и на прекомерно мощната слънчевата светлина, на която са изложени растенията, или пък на неплодородната почва, в която са засадени.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР